Gruber Logistics, Verona, IT

A design for an extension and refurbishment is awarded 3rd prize

The international transport and logistics company Gruber Logistics S. p. a. organized a single-stage invited competition for the expansion and refurbishment of its corporate premises in Verona. The idea was that the design should build upon the company branding while acting both as a flagship and as a model for further planned facilities.
The brief demanded the maximum possible development of the site, which measures 31,374 m², in the shape of a new building, which should be compatible with the space required for maneuvering the trucks but whose construction should not interfere with the ongoing operation of the logistics areas or offices. The expansion consists of four building phases: 1. new cross docking building for the store, 2. new office building, 3. refurbishment of the existing offices/existing hall, and 4. new high-shelving store.

The design by ATP Innsbruck pays special attention to the implementation of the corporate vision and mission, which are focused on sustainability. Hence, the office building is designed in wood, material that comes from South Tyrol, as a result of which transport distances are minimized. In addition to this, the project includes a PV plant for autonomous electricity generation, the partial planting of the roof to provide cooling and air filtering, and the creation of areas for the retention of rainwater.

With regard to corporate identity, the design incorporates the corporate slogan of Gruber Logistics S. p. a. “we move mountains”. The company logo, which is based on the silhouette of a mountain, features strongly in the architecture both inside and outside the building. The interior of the office building is dominated by wood and natural materials, which creates an agreeable working atmosphere. The color scheme reflects the South Tyrolean nature and landscape that surrounds the company’s headquarters.

Competition: 2021
Competition team: Lilo Dellantonio, Paul Ohnmacht, Anna Rainer, Jasmin Nast, Angelika Hermann, Structure: Stefan Demetz

Project

 

 

“We move mountains”: The incorporation of the mountain motif into the façade. Visualization: ATP
“We move mountains”: The incorporation of the mountain motif into the façade. Visualization: ATP
Lots of wood and natural materials in the office interiors. Visualization: ATP
Lots of wood and natural materials in the office interiors. Visualization: ATP
Designing the office building as a timber building. Pictogram: ATP
Designing the office building as a timber building. Pictogram: ATP

Contact us

Contact us

We are delighted about your interest! Please give us a little information so that we can get in touch with you.