Centrala na Dunavu, Beč, AT

ATP nagrađen drugom nagradom na otvorenom arhitektonskom natječaju za realizaciju, u dvije faze (ex aequo).

Za novi „plutajući“ administrativni centar raspisala je tvrtka via donau – Österreichische Wasserstraßen-Gesellschaft mbH arhitektonski natječaj za realizaciju, u dvije faze. Trebalo bi izraditi idejni koncept koji pruža maksimalnu funkcionalnost i energetsku učinkovitost i osigurava skladnu integraciju u gradski krajolik Handelskai u Beču. D&R-Studio ATP-a Innsbruck dobio je za svoj koncept 2.nagradu. (ex aequo).

Sjedište u kojem je stvoren ugođaj plovidbe brodom
Ured-brod sastoji se od dva elegantna, apstraktna plutajuća tijela povezana mostovima i usidren je "poput tajanstvenog stroja" .Karakterizira ga dobro okomito umrežavanje s poveznom brodskom palubom na gornjem katu, što je tipično za brodove. Fasada od PV pregradnih ploča, na kojima se zrcali voda, čini ga svjetlucavim visokotehnološkim orijentirom, dok se udobnost unutrašnjosti postiže drvenim oblogama.Tri središnje, ovalne jezgre razbijaju pravokutnost iznutra, nude jasnu orijentaciju i regulaciju prometa.Glavna šetnica vodi od obale do prostranog foajea s info točkom, barom i komunikacijskim otocima. S ovog središnjeg mjesta susreta s „ugođajem krstarenja“ dolazi se do prostora za seminare koji je ovalno povezan sa sunčalištem preko ovalnog dijela Über den Hauptsteg gelangt man vom Ufer in das großzügige Foyer mit Infopoint, Bar und Kommunikationsinseln. Von diesem zentralen Treffpunkt mit dem „Flair eines Kreuzfahrtschiffes“ gelangt man in den Seminarbereich, der über das Oval vertikal direkt mit dem Sonnendeck verbunden ist. Über dem Foyer sind die internen Service-Bereiche wie Cafeteria oder Besprechungsbereiche untergebracht, die als interne Drehscheibe für die Büros dienen.

Das Preisgericht hob besonders die Gestaltung der elliptischen Kerne hervor: „Die Wahl dieser Kerne lässt trotz der Einfachheit der Geometrie eine sich verengende und öffnende Raumstruktur erkennen, die in ihrer Raumneutralität dem Anspruch der Offenheit und Veränderbarkeit, ohne jedoch in Banalität zu verfallen, gerecht wird.“

Wettbewerb: 2020
Wettbewerbsteam: Laurenz Baumgartner, Florian Bauer

zum Projekt

Die Außenfassade des Büroschiffs tritt in einen spannenden Dialog mit den Spiegelungen im Wasser. Visualisierung: ATP
Die Außenfassade des Büroschiffs tritt in einen spannenden Dialog mit den Spiegelungen im Wasser. Visualisierung: ATP
Der Hauptsteg verbindet das Ufer mit dem großzügigen Foyer mit „Flair eines Kreuzfahrtschiffes“. Visualisierung: ATP
Der Hauptsteg verbindet das Ufer mit dem großzügigen Foyer mit „Flair eines Kreuzfahrtschiffes“. Visualisierung: ATP
Grundriss EG. Plan: ATP
Grundriss EG. Plan: ATP

Kontakt obrazac

Kontakt obrazac

Veseli nas Vaš interes za našu tvrtku. Molimo upišite Vaše podatke, kako bi Vas mogli kontaktirati.