ZeIT Augsburg

4th prize, invited realization competition for a research center

ATP was amongst the winners of the competition for the construction of a Center for Integrative and Translational Research (ZeIT), which was organized by the Building Department of the City of Augsburg. ATP’s project won special praise for its adaptation of the building volume to the surrounding urban grain and the flexibility of its interior.

A simple cube
Given the supporting role of the ZeIT building on the Medical Campus of the University of Augsburg, ATP’s design consciously refrains from making a major architectural gesture. Rather than this, it is conceived as a modest building that is notable for its clarity and structure.
50 per cent of the building envelope is glazed, allowing plenty of daylight deep into the interior; the rest is formed – sculpturally – from horizontal strips of fiber cement and vertical reinforced concrete columns. The entrance area, which opens towards the square at the heart of the campus, also plays a discreet architectural role within this calm, overall appearance. The café that is integrated into this entrance sequence provides a special highlight.

Dynamic research areas
At the heart of the center is a five-story hall that offers all-round views. While the ground floor is home to the busiest areas such as seminar rooms and the lecture theater, the upper levels contain the laboratories and the office, documentation, and archive areas. The modular design of the laboratories makes it possible to meet the needs of working groups of different sizes. The concept encourages communicative exchange through the social areas organized on the galleries and the centralized and open working areas.

Competition: 2019

Competition team: ATP Zurich (Matthias Wehrle, Andrea Bianchi, Álvaro González Vergara, Justyna Porowska, Katharina Schalk), ATP sustain (Michael Haugeneder, Tina Tezarek), ATP health (Armin Wentzler), ATP HAID

The regular, sculptural façade provides a calm appearance. Visualization: ATP
The regular, sculptural façade provides a calm appearance. Visualization: ATP
The light-filled foyer offers an excellent overview of the internal structure of the research center. Visualization: ATP
The light-filled foyer offers an excellent overview of the internal structure of the research center. Visualization: ATP

Contact us

Contact us

We are delighted about your interest! Please give us a little information so that we can get in touch with you.