ATP Munich relocates and expands

The loft-like studio is specially adapted for the integrated design process

Munich, 1st March 2014 – The ultra-modern lounge of ATP Munich’s new office in the Maxvorstadt hosted a jolly internal moving-in party. On the day after the relocation the 85-person team reported a perfect start to operations in the workspace which has been specially adapted to the needs of ATP.

Tom Mattesich, ATP’s partner in Munich, used his speech to underline the fully integrated logic behind the concept. “We have designed an open-plan office for ourselves where all our technical disciplines and all ATP’s Munich-based consulting companies can come together in a single 2,400 square meter space. We want a spatial concept which offers optimal support to integrated design and also has reserves for the future.”

One enters ATP Munich’s new studio via a reception area which offers a first impression of the current work of the growing office. From here, visitors enter the conference and meeting area. Employees can make use of the library and the “Forum”, a communication space where teams can meet and exchange ideas in a relaxed atmosphere. Or they can meet for a coffee break or lunch in the lounge with its fully-equipped kitchen.

The configuration of the various, interflowing working areas facilitates interdisciplinary work of the ATP standard. Architects and engineers design and model supported by Building Information Modeling (BIM) both within the team and between disciplines. For this reason, the open-plan office has enough areas where one can retreat to work uninterrupted and meeting islands and leisure spaces separated off by glazing. In order to promote flat hierarchies management offices are central and transparent and their doors are usually open. The architectural and engineering group leaders also sit with their teams in the interdisciplinary zones.

The working areas of the loft open onto a calm inner courtyard and are naturally ventilated. Timber, pale colors and glass dominate the space and white oiled oak planking and anthracite- colored carpets create a soothing atmosphere.

The location of ATP’s new office close to the center, within walking distance of the Main Station and in a richly varied setting – which includes a brewery, design and communications offices, an ice cream parlor, the champagne makers Moët Hennessy, a guesthouse, numerous craftspeople and a fine selection of artistic and cultural options exemplified by the Lehnbachhaus – fits with youthful style of the team which has given itself the target of growing annually by 10%. The kick-off was certainly a success...

ATP Munich
Schwabinger Tor
Hotel ANdAZ

Photo: ATP/Becker
The architect Tom Mattesich, ATP’s partner in Munich, designed the new Seidlstraße office. Photo: ATP/Becker
Photo: ATP
The new ATP Munich: reception area. Photo: ATP

Contact us

Contact us

We are delighted about your interest! Please give us a little information so that we can get in touch with you.

loading