Educational Center

ATPsphere wins the competition for the new school complex in Holzgau

Holzgau, November 2014 – The design by ATP sphere for a building which brings together the school, kindergarten, nursery, after-school facilities and gymnasium under one roof was the unanimous winner of an invited single-phase competition.

In line with the requirements for a childcare facility, the design focuses on the flexible use of the spaces. The open, timber-built center slips harmonically into the rural setting and enjoys a close relationship with the village of Holzgau. The adjacent “Alpine Park” provides all ages with a rich range of experiences.

The group rooms for childcare at ground floor level can be flexibly used and offer the children a range of spatial experiences. Primarily glass façades offer views to the youngest children as well as visibly drawing the exterior deep into the spaces: The wide, seat-height window sills allow the children to view what is happening outside. A large open-air play area widens the options of the new childcare facility.

The primary school at first floor level contains not only classrooms and workrooms but also a number of external areas which are oriented to the various learning areas.

Construction should start in early 2015 with completion due in January 2016.

Award

Project

Press article Tiroler Tageszeitung, 07.11.2014 (pdf; 1.06 MB)

Visualization: sonaar
Dominated by timber and glass: the new childcare and school center in Holzgau "Alpine Park". Visualization: sonaar
Visualization: sonaar
Generous glass façades allow the external space to be experienced from within. Visualization: sonaar

Contact us

Contact us

We are delighted about your interest! Please give us a little information so that we can get in touch with you.

loading