3rd Prize Residential Building, Anna-Dengel-Straße, Innsbruck, AT

Recognition for competition entry by ATP kfp Zurich and ATP Innsbruck for a woodland settlement with extensive leisure space.

The plan is to build a residential complex consisting of six buildings on a wooded site in Innsbruck/Kranebitten. In order to enhance the experience of woodland living the buildings are combined together into larger units as a means of leaving sufficient space for larger groups of trees, playgrounds for small children, recreation areas and private external spaces. By employing a constructional method which breaks the buildings down into smaller elements, they can be molded to the existing topography and reduced in scale by the use of terraces and other subdividing elements.

The façade also takes on the image of the surrounding woods and nearby mountains. The closed, monolithic building elements are finished with a fine grey plaster – while the lighter interposed façade elements are clad in timber. The flat roofs are extensively planted in order to create a fifth façade.

The energy concept for the residential complex pursues the objective of reducing primary energy consumption to a minimum while meeting high comfort requirements. The efficient building envelope combines high insulation standards with the use of passive solar energy created by huge south-facing windows. The potential for locally available renewable energy is also fully used in that heating is solely generated by geothermal and solar energy.  

Organizer: Weinberg Bauträger & Projektentwicklungs GmbH

 

Competition Team:

Architecture: Alfred Wegmann, Xavier Temme, Corinne Bader, Anja Peter, Alessa Preiss,

Mechanical & Electrical Engineering: Oliver Pol

Cost Planning: Klaus Gebhart

Coordination: Martin Lukasser

Residental Building Anna-Dengel-Straße

Contact us

Contact us

We are delighted about your interest! Please give us a little information so that we can get in touch with you.

loading